به گزارش ایرنا شاه میگوی دراز آب شیرین دریاچه سد ارس به عنوان منبع غذایی لوکس در رستوران های گران قیمت اروپایی مشتریان خاص خود را دارد اما فقدان سرمایه گذاری برای پرورش و فراوری مدرن این آبزی از چالش های پیش روی تولید و عرضه آن محسوب می شود .
به اعتقاد کارشناسان آبزی پروری، پهنه زندگی و پرورش شاه میگوی دراز آب شیرین از آناتولی تا دریای خزر است و این سخت پوست می تواند به عنوان اندیکاتور زیست محیطی عمل کند و پالایشگر باشد
میزان تولید این آبزی که در دهه 1360 شمسی در منابع آبی ارس رهاسازی شده و خاستگاه آن تالاب انزلی است، در اوج برداشت ها حدود 270 تن به ثبت رسیده اما در زمان حاضر به 60 تن کاهش یافته است
زیست این آبزی تابعی از درجه حرارت و شرایط اکو زیستی بوده و سه سال طول می کشد تا در شرایط عادی شاه میگو به 50 گرم که وزن صادراتی آن است، برسد
هم اکنون شرکت های دارای پروانه در آذربایجان غربی نسبت به صید اقدام کرده و 90 درصد بسته بندی و فراوری آنها توسط یک شرکت محلی در پلدشت انجام می شود اما 2 شرکت نیز به صورت خصوصی در گیلان و البرز در فراوری، دسته بندی و بسته بندی بخش اندکی از آن نقش دارد .
میزگرد ایرنای آذربایجان غربی در خصوص چالش های پیش روی تولید و صادرات شاه میگوی دراز آب شیرین در دریاچه سد ارس با حضور مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی، رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور و یک کارشناس حوزه شیلات و آبزیان، ظرفیت اقتصادی این بخش جهت سرمایه گذاری را بیش از پیش مشخص می کند
 
 
 
.** نیاز کشور به تحقیقات کاربردی در بخش شیلات و آبزیان
رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با بیان اینکه تحقیقات کاربردی نیاز امروز این بخش در سطح کشور است، گفت: نیاز به یک دیدگاه وسیع تر و حمایتی برای کارهای پژوهشی احساس می شود تا کمک حال بخش اجرایی (شیلات و آبزیان) باشد .
علی نکوئی فرد با اشاره به پرورش و بیوتکنیک شاه میگو افزود: این امر در استان انجام شده است ولی هر اقلیم برای خود ویژگی هایی دارد و نمی توان نسخه گیلان را در آذربایجان غربی پیچید .
وی اضافه کرد: کارهای پژوهشی و تحقیقاتی باید از حالت روزمرگی خارج شود و ترویجی، کاربردی و پایان نامه محور باشد؛ به گونه ای که کارهای تحقیقی به تحقیقی - ترویجی و سپس به سایت الگویی تبدیل شود .
نکوئی فرد با تاکید بر اینکه کارگروهی باید تشکیل و تحقیقات مورد نیاز بخش شیلات نوشته شود، بیان کرد: تامین اعتبار چالش اصلی فعالیت های ترویجی و تحقیقاتی آبزی پروری است .
وی با بیان اینکه یکهزار گونه از سخت پوستان در استان وجود دارد که شاه میگو جزو این گونه هاست، ادامه داد: 12 درصد از سخت پوستانی که در رده شاه میگو قرار دارند، تجاری بوده و شاه میگوی دراز آب شیرین جزو این سخت پوستان است .
وی پهنه زندگی و پرورش این نوع شاه میگو را از آناتولی تا دریای خزر بیان کرد و گفت: شاه میگو می تواند به عنوان اندیکاتور زیستی محیطی عمل کند و پالایشگر باشد .
نکوئی فرد بیان کرد: شاه میگوی دراز آب شیرین جزو سخت پوستان و آبزی سرد آبی می باشد و تکثیر آن در آب های سرد ممکن است .
وی اضافه کرد: شاه میگویی که در استان مورد بهره برداری قرار می گیرد در منابع آبی اکوسیستمی پرورش یافته است و این موضوع باید از شاه میگوی تولید شده در کشورهایی که از طریق سرمایه گذاری تجاری تولید و عرضه می شود، تفکیک شود .
نکوئی فرد بیان کرد: در زمان حاضر تولید شاه میگو در کشور محدود به منابع آبی پشت سد ارس می باشد که وسعت آن 15 هزار هکتار است .

وی با اشاره به ضرورت تولید و سرمایه گذاری در این زمینه گفت: قانون تجارت محدودیتی برای سرمایه گذاران ندارد و هر فردی بتواند محصول را درست فراوری و صادر کند، برنده است .
رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور افزود: صادرات شاه میگو یک پروسه تخصصی می باشد زیرا پس از دسته بندی و فراوری باید از نظر بهداشتی با قوانین صادرات اروپا مطابق باشد .
وی با بیان اینکه شرکت های بسته بندی فعال در این زمینه باید دارای کد 'EC' باشد، ادامه داد : شرکت های اندکی در استان دارای این کد است در حالی که شرکت های دنیا هم اکنون در حال ارتقای خود به کد 'EEC' هستند .
وی افزود: کشور ترکیه در دهه های قبل هر ساله 2 هزار تن شاه میگو تولید می کرد اما این میزان به علت طاعون شاه میگو در سال های گذشته به 50 تن رسید و هم اکنون در پی مدرنیزه کردن و پرورش آن در استخرهای خاکی و قفس در مناطق مستعد آب و هوایی است .
رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور افزود: معرفی موجود زنده برای پرورش در یک محیط آبی از یک پروتکل بین المللی پیروی می کند .
نکوئی فرد با بیان اینکه باید از نظر زیست محیطی این پروتکل رعایت شود، گفت : موجود زنده در یک قرنطینه در کنار محیط اصلی باید نگهداری شود تا زنجیره های غذایی آن مشخص و زاد و ولد آن در طولانی مدت روی آبزیان آن بررسی شود .
این محقق افزود: برخی گونه ها مخاطره ساز هستند و اگر بدون مطالعه رهاسازی شوند، می توانند خسارت های جبران ناپذیری به بار آورند .

وی با بیان اینکه بازارهای اروپایی، شاه میگوی وحشی تولید شده در آب های بکر را می طلبد، گفت: آمریکا بزرگترین تولید کننده شاه میگو از گونه های دیگر می باشد و این کشور شاه میگو را در طول ایام سال به انواع مختلف فراوری و عرضه می کند اما ایران گونه منحصر به فرد خود را داراست .